insucare powered

Meer medezeggenschap over pensioen bij kleine bedrijven Personeelsverenigingen en personeelsvertegenwoordigingen krijgen een sterkere rol bij pensioenregelingen. Deze rol wordt versterkt met informatie- en agendarecht. Het kabinet heeft zich voorgenomen hier in 2018 een wetsvoorstel over in te dienen. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

Wilt u meer lezen over collectieve pensioenregelingen? Insucare is specialist op het gebied van Pensioen

De genoemde vertegenwoordigers van het personeel, ofwel gremia, spelen een rol bij kleine bedrijven van tien tot vijftig werknemers. Deze bedrijven hebben namelijk geen ondernemingsraad. Een ondernemingsraad is pas verplicht boven vijftig werknemers. In plaats daarvan moeten deze bedrijven nu nog twee keer per jaar een personeelsvergadering houden. Als alternatief kunnen de werknemers van deze kleine bedrijven vrijwillig een personeelsvertegenwoordiging opzetten. Ze hebben dan adviesrecht over pensioenwijzigingen die meer dan 25% van het personeel raken.

Informatierecht en initiatiefrecht Pensioenverlenging

Om de medezeggenschap meer tanden te geven, wil het kabinet het informatierecht versterken. Dit houdt in dat de werkgever wordt verplicht om de organisaties tijdig schriftelijk op de hoogte te stellen. Tot nu toe volstond mondelinge informatie voor de personeelsvertegenwoordiging, terwijl de personeelsvergadering helemaal geen expliciet informatierecht had. Daarnaast wordt het informeren over wijzigingen in de uitvoeringsovereenkomst toegevoegd aan het informatierecht.
Tevens wordt ook het initiatiefrecht uitgebreid. Daarmee kan de personeelsvertegenwoordiging het onderwerp pensioen op eigen initiatief agenderen.
 
Geen instemmingsrecht bij verlenging Pensioen

Invoering van instemmingsrecht, zoals de ondernemingsraden dat wél hebben, vindt minister Koolmees te ver gaan. Hij is bang dat dit zoveel administratieve lasten oplevert, dat kleine werkgevers afzien van het bieden van pensioenregelingen. Dat zou in tegenstelling zijn met de doelstelling om de witte vlek te bestrijden. Met de Sociaal-Economische Raad (SER) is verder afgesproken dat deze een overzicht zal uitbrengen om de rechten van personeelsvergaderingen en -vertegenwoordigingen beter bekend te maken.
 
Hoe heeft Insucare dit aangepakt?
De pensioenregeling van Insucare moest worden verlengd. Om meer inzicht te krijgen in de wensen voor de nieuwe pensioenregeling, hebben alle werknemers een individueel gesprek gehad met onze pensioenadviseur. De uitkomsten van deze gesprekken waren de basis voor het overleg met de directie over de verlenging. Onderwerpen die ter sprake zijn gekomen zijn onder andere:
            - Bijsparen;
            - Beleggingkeuze;
            - Beleggingsbeleid uitvoerder;
            - Partner- en wezenpensioen.

Een van de punten van aandacht was duurzaam beleggen. De pensioenregeling is dan ook ondergebracht bij een verzekeraar die al jaren bekend staat om zijn duurzaam beleggingsbeleid. Het resultaat is dat het pensioenbewustzijn van de werknemers en de tevredenheid over de arbeidsvoorwaarde pensioen is toegenomen.

Afdrukken E-mailadres

Snel weten of u uw pensioenregeling moet verlengen?
Snel weten of u uw pensioenregeling moet verlengen? Vul dan onderstaande vragen in!

Indien gewenst kunt u hier relevante documenten uploaden

Selecteer de bestanden op uw computer terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Contactgegevens

Insucare
Gebouw Vierlander
Fellenoord 21
5612 AA Eindhoven

Correspondentieadres:
Postbus 873
5600 AW Eindhoven

www.insucare.nl