insucare powered

Wat houdt een middelloonregeling precies in?

In Nederland kennen we verschillende soorten pensioenregelingen. De meest voorkomende zijn de middelloon- en de beschikbare premieregeling. In dit artikel lichten we beide regelingen kort toe en bespreken we wat de overgang van de ene naar de andere regeling precies inhoudt.

De middelloonregeling

Deze regeling wordt ook wel een uitkeringsovereenkomst genoemd. De uiteindelijke uitkering wordt toegezegd en de premie is afhankelijk van het toegezegde pensioen.

De hoogte van het pensioen is afhankelijk van het salaris, het opbouwpercentage en het aantal dienstjaren bij een werkgever.
Een middelloonregeling heeft als doelstelling een pensioen gelijk aan een bepaald percentage van het gemiddelde salaris dat een werknemer tijdens het dienstverband heeft verdiend. De pensioenuitkering uit de middelloonregeling, aangevuld met de AOW, is maximaal gelijk zijn aan 75% van het gemiddeld verdiende salaris. De opbouw van een middelloonpensioen ziet er zo uit:

opbouw middelloonpensioen

De beschikbare premieregeling

Deze regeling wordt ook wel een premieovereenkomst genoemd. In tegenstelling tot een middelloonregeling wordt er geen uitkering toegezegd, maar enkel de premie. Maandelijks wordt er door de werkgever een bedrag op de individuele rekening van de werknemer gestort. De uitvoerder van de pensioenregeling laat het saldo op deze rekening groeien door met het pensioengeld te beleggen. De hoogte van het saldo op pensioendatum is onbekend. Deze is afhankelijk van de aangroei gedurende het dienstverband.

Op de pensioendatum moet de opgebouwde waarde worden omgezet in een levenslange pensioenuitkering. De doelstelling van een beschikbare premieregeling is het bereiken van een pensioen gelijk aan de toezegging van een middelloonregeling, zonder de garantie.

De hoogte van het uiteindelijke pensioen is afhankelijk van de hoogte van de premie en de aangroei door de beleggingen. Het risico komt dus voor rekening van de werknemer. Er zijn geen garanties over de hoogte van het te bereiken pensioen. De opbouw van het pensioen ziet er zo uit:

beleggen en opbouw pensioen

Overgang van middelloon naar beschikbare premie

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers overstappen van een middelloonregeling naar een beschikbare premieregeling. Dit doen zij omdat de uitkeringsovereenkomst een relatief dure regeling is. Bij een middelloonregeling wordt er namelijk van uitgegaan dat de premie elk jaar met een vast percentage aangroeit. De daadwerkelijke marktrente in Nederland ligt echter al jaren onder het door de uitvoerders gebruikte percentage. Dit betekent dat werkgevers een extra premie moeten betalen voor de garantie. De werknemers krijgen hier geen hoger pensioen voor, maar de kosten voor werkgever worden wel hoger. 

De beschikbare premieregeling heeft, zoals gezegd, dezelfde doelstelling als een middelloonregeling. De kans bestaat dat het uiteindelijke pensioen lager uitvalt. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de beleggingen meer rendement opleveren dan verwacht waardoor de uitkering hoger wordt. Het uiteindelijke pensioen is dus minder zeker. Omdat de kosten van een premieovereenkomst lager zijn kan de werkgever een deel van zijn pensioenbudget gebruiken om de toezegging te verbeteren. Bovendien wordt de premie van de premieovereenkomst op een individuele rekening gestort, in plaats van in één grote pot voor alle deelnemers. Een werknemer kan daarmee altijd zien hoeveel geld er op zijn rekening staat en hoe dit per jaar groeit (of krimpt). 

Een beschikbare premieregeling is dus niet per definitie een slechtere regeling dan de middelloonregeling. Wel is het een ander soort pensioenregeling.    

Advies op maat

Belangrijk is om u goed te laten voorlichten door een deskundige pensioenadviseur die u precies kan vertellen welke veranderingen specifiek voor uw organisatie gelden. Daarnaast is de overgang van middelloon naar beschikbare premie een traject waar verschillende partijen en ook onderdeel van uit kunnen maken. (denk aan Personeelsvertegenwoordiging, Directie etc.) U sluit per slot van rekening een andere regeling af. Heeft u vragen? Neem contact op met een van onze pensioenadviseurs via 040-2370400 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij kunnen u ook helpen met voorlichting over de overgang richting OR en werknemers.

Afdrukken E-mailadres

Snel weten of u uw pensioenregeling moet verlengen?
Snel weten of u uw pensioenregeling moet verlengen? Vul dan onderstaande vragen in!

Indien gewenst kunt u hier relevante documenten uploaden

Selecteer de bestanden op uw computer terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Contactgegevens

Insucare
Gebouw Vierlander
Fellenoord 21
5612 AA Eindhoven

Correspondentieadres:
Postbus 873
5600 AW Eindhoven

www.insucare.nl